Συνεχές έργο – Αναδιάρθρωση Διοικητικού Συμβουλίου

2021-03-17 15:57:35

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΔΕΕΑΦ : Συνεχές έργο – Αναδιάρθρωση Διοικητικού Συμβουλίου

Σε μια νέα περίοδο μπαίνει Το ΙΔΕΕΑΦ ως ένα σημαντικό στρατηγικό εργαλείο για την περαιτέρω αναβάθμιση των γνώσεων των Φαρμακοποιών με την μορφή ενός υπερδραστήριου και καταξιωμένου εκπαιδευτικού οργανισμού . Το ΙΔΕΕΑΦ έκανε την παρουσία του αρχικά με την οργάνωση των webinars προς φαρμακοποιούς, μια καινοτομία για την τότε εποχή, που γρήγορα καθιερώθηκε και αγαπήθηκε. Μετά την πρώτη περίοδο «ενηλικίωσης», η δραστηριότητά του, τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχει ενταθεί .

Κορυφαία στιγμή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας αποτέλεσε η «Πιστοποίηση διενέργειας εποχικού εμβολιασμού», μια ιστορικής σημασίας διαδικασία που για πρώτη φορά επισημοποίησε με νομοθετική ρύθμιση την παροχή της υπηρεσίας του εμβολιασμού από το φαρμακείο.

Η δράση αυτή, εκτός των άλλων, δημιούργησε τις προϋποθέσεις και για το επόμενο σημαντικό βήμα προς την καθιέρωση και αναγνώριση παροχής υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας, με την ανάθεση στα φαρμακεία του προγραμματισμού για τους εμβολιασμούς για πρόληψη της COVID-19. Το ΙΔΕΕΑΦ κινήθηκε άμεσα, δημιουργώντας το «Εκπαιδευτικό πρόγραμμα προαγωγής εμβολιασμού κατά της Covid-19», διαδικτυακά.

Παράλληλα, το ΙΔΕΕΑΦ συνεχίζει ακάματα τη δια βίου εκπαιδευτική δραστηριότητα, που μέχρι σήμερα περιλαμβάνει:

  • Πιστοποιημένα σεμινάρια Α’ Βοηθειών σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα φαρμακοποιών, με δια ζώσης σεμινάρια :
    • Εργαστήριο Φαρμακείου, με παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων
    • Ορθή χρήση αναπνευστικών συσκευών
  • Εκπαιδευτικά διαδικτυακά σεμινάρια Φαρμακευτικής Φροντίδας, σε ζωντανή μετάδοση, ανά Φαρμακευτικό Σύλλογο, με τις εξής δύο ενότητες: Σακχαρώδη Διαβήτη & Εμβολιασμό ενηλίκων
  • Διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), on demand: τα κλασσικά webinars του ΙΔΕΕΑΦ, αναβαθμισμένα και κατανεμημένα κατ΄ έτος σε τέσσερις γνωστικές ενότητες με πλούσια θεματολογία.
  • Επιστημονικά Συμπόσια ΙΔΕΕΑΦ: μια νέα πρωτοβουλία του ΙΔΕΕΑΦ, με διοργάνωση θεματικών επιστημονικών Συμποσίων, στον παρόντα χρόνο διαδικτυακά και ίσως δια ζώσης στο μέλλον. Θα διεξαχθεί το πρώτο με θέμα «Βιταμίνες & Ιχνοστοιχεία στην εποχή της COVID-19», ενώ σχεδιάζονται δύο ακόμα για φέτος, ένα για τα δερμοκαλλυντικά στα φαρμακεία και ένα για τα προϊόντα “Cold & Cough” το φθινόπωρο.

Αυτή η μεγάλη δραστηριότητα βασίζεται στην ισχυρή ψηφιακή επάρκεια του ΙΔΕΕΑΦ, κυρίως με το site του, που αποτελεί ένα πολυδύναμο, συνεχώς εμπλουτιζόμενο εργαλείο ενημέρωσης, εκπαίδευσης, πιστοποίησης, καταγραφής κ.λπ., που λόγω του τεράστιου πλέον μεγέθους του φιλοξενείται σε server του εξωτερικού. Η ίδια επάρκεια παρατηρείται και στις πλατφόρμες για τα διαδικτυακά μαθήματα, αλλά και στη διαδικασία ενημέρωσης των φαρμακοποιών μέσω emails.

Πρωτίστως όμως, η κινητήριος δύναμη του ΙΔΕΕΑΦ είναι οι άνθρωποί του: τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με ανιδιοτελή προσφορά, πολλά μέλη ΔΕΠ των φαρμακευτικών σχολών μας, οι φαρμακοποιοί μέλη των ομάδων εργασίας, επίσης ανιδιοτελώς, οι συνεργάτες της αναδόχου εταιρείας επικοινωνίας για θέματα υποστήριξης, επικοινωνίας, ψηφιακών μέσων, κ.λπ. και βέβαια το προσωπικό του ΙΔΕΕΑΦ.

Η μεγαλύτερη όμως δύναμη του είναι τα εγγεγραμμένα μέλη – φαρμακοποιοί του ΙΔΕΕΑΦ που ανέρχονται σε 10.800 μέχρι σήμερα

Το έργο και οι μελλοντικοί στόχοι μας απαιτούν μεγαλύτερη ενίσχυση, σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στις ομάδες υποστήριξης, όσο και στο δυναμικό της διοίκησης. Κατόπιν τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΔΕΕΑΦ γίνεται 7μελές. Η νέα σύνθεση του ΔΣ του ΙΔΕΕΑΦ είναι η εξής:

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος: Σεραφείμ Ζήκας, φαρμακοποιός

Α’ Αντιπρόεδρος, Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, φαρμακοποιός, πρόεδρος ΕΕΣ

Β’ Αντιπρόεδρος, Ελένη Σκαλτσά, καθηγήτρια Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ Γραμματέας, Νικόλαος Φουτούλης, φαρμακοποιός

Μέλη:

Λουκία Βαρουξή, φαρμακοποιός

Ελευθέριος Μαρίνος, φαρμακοποιός

Ευγενία Μαυρίδη, φαρμακοποιός

Το όραμά μας για το ΙΔΕΕΑΦ δεν τελειώνει εδώ. Οραματιζόμαστε ολοκληρωμένους κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών, εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης γνώσεων και πολλά άλλα.

 

Για το ΙΔΕΕΑΦ

Σεραφείμ Ζήκας

Πρόεδρος ΔΣ